RC ČAS VLKŮ

Ahoj všem čtenářům,


prosinec se nám již dávno přehoupl do své druhé poloviny, Vánoční čas se kvapem blíží, a tak se domnívám, že bychom měli pomalu "finišovat" s pořizováním dárků, úklidem a tak.  Je nasnadě se zeptat, zda-li máte už všechny vánoční dárky? Já ano, ale jeden z nich mám ještě na poště. Tak snad ho stihnu v pátek vyzvednout... :-)

Tyto řádky ale nechci psát o Vánocích, nýbrž o knize, která mi dělala půlku prosince společnost. Tou je Čas vlků od švédské autorky Elisabet Nemertové.


O knizeKnihou nás provází sourozenci Liljedahlovi - Magdalena a Nils, kdy Magdalenu můžeme považovat za hlavní hrdinku tohoto poutavého románu o lásce a odvazeMagdaléna by se ráda stala novinářkou, její bratr Nils pracuje jako obchodník, který vlastní několik obchodů s potravinami ve Stockholmu a Magdaléna je spoluvlastníkem. 
Kniha začíná o Velikonocích roku 1939, kdy ještě nikdo nemá tušení o dění v Německu a co přinesou následující roky. A o těch dalších letech je tento příběh. Kniha se tudíž odehrává těsně před a během 2. světové války. Příběh popisuje dění v neutrálním Švédsku, přičemž postupně všude okolo propuká zlo jménem válka. Magdalénu její práce přivede do města Haparanda, kam přijíždějí finské válečné děti. Magdaléna se při hledání tří zmizelých dětí osudově setkává s Carlem-Magnusem

"Psal se rok 1939 a Magdaleně Liljedahlové bylo dvacet tři let. Ani ona, ani nikdo jiný dosud nepochopil, že dole v Evropě, v Německu, se zhmotnilo zlo a začalo svůj jed šířit do nic netušícího světa. A to zlo mělo jméno: Adolf Hitler."          str. 21
 A ve stínu těchto událostí tu máme tři sněhobílé vlky, kteří po celou dobu boje dobra se zlem, vnášejí do příběhu symbol naděje

Můj názor: Kniha je psaná er-formou a je v ní obsaženo šest válečných let. Hodně mě překvapilo, a vlastně jsem to i uvítala, že kniha byla jiná, než knihy, které jsem dosud o 2 světové válce četla. Myslím, že je to hlavně tím, že se kniha zabývá více tématy a že zde byla válka na jednu stranu okrajovým tématem, přitom dost závažným a neopomenutelným. Příběh působil věrohodněji i tím, že bylo do příběhu vsazeno nějaké důležité datum z období války. A na druhou stranu z toho o to více mrazilo.
Kniha předčila veškerá má očekávání, četla se mi velice dobře a nezaznamenala jsem žádná hluchá místa. S lehkostí vtáhla do děje a jen tak nepustila. Musím říct, že svým způsobem chytla za srdce a bavila mě. I když, zní to dost bizarně, napsat o knize s tématem s jakým je, že vás bavila. Ráda bych podotkla, že mě docela dojal doslov. Příběh jako takový byl dechberoucí a nezapomenutelný.

"Bývalý lesní správce Dahl nemocné zvíře s nesmírnou opatrností zvedl do náruče. 
A najednou mu došlo, proč v jeho lese panoval takový strach. Zvíře, které nesl v náručí, nebyl pes. Byl to vlk. A nejkrásnější a nejsmutnější bytost, s jakou se kdy setkal."                    str. 35
Také se mi líbilo provázání s vlky, kteří zde symbolizují boj dobra se zlem - jak toho válečného, tak i toho, co je v nás. Kdy bojujeme sami se sebou a s tím, jaký postoj k věci zaujmeme. V tomto případě, zda se někdo vzepře rozkazům, anebo se nechá ovládnout strachem.
Proto jsou tito vlci vyobrazeni i na obálce knihy, která mne mimo jiné, na knihu nalákala.

Čas vlků je kniha, která vás zaujme právě svojí nevšedností, ačkoliv knih s tématem druhé světové války se za poslední dobu takzvaně "roztrhl pytel". Tato kniha vás dojme a rozšíří vám obzory o tom, jak to vypadalo za války v severských státech.


"Na rozbombardovaných ulicích Narviku leželi všichni ti, kdo nestihli uniknout. Muži, ženy, děti a zvířata, kteří  se stali oběťmi zbytečného šílenství války."     str. 172

Ráda bych poděkovala nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku. Jestliže vás má recenze na knihu zaujala, můžete si knihu zakoupit na stránkách Grady s možností přečtení ukázky z knihy. 

Hodnocení 5/5 ✭

Medailonek:
Název: Čas vlků
Autor: Elisabet Nemertová (švédka - nar. 1950)
Originál: Vargarnas Tid/2016
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Žánr: historický tomán
Překlad: Šík Jan Marek
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 360

Knihu bych doporučila především těm, kteří mají rádi knihy s tématikou druhé světové války. 
Snad se vám můj dnešní knižní názor líbil. A co vy - už jste knihu Čas vlků četli? A jak se zamlouvala vám? Budu se těšit na vaše komentáře.

Krásný večer přeje
Vaše ൬ermaidka


Publikováno dne: čtvrtek 20.prosince/2018 v 21:30h

Komentáře

  1. Toto je už druhá recenze, díky které lituji, že jsem si ji také nevybrala. Vypadá vážně dobře a hodně mě láká. Příběhy s 2. sv. válkou moc nevyhledávám, ale tahle by mohla být vážně dobrá. Parádní recenze a mě jsi určitě nalákala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivet, děkuji za pochvalnou reakci. Kniha byla vážně úžasná - mě rozhodně chytla za srdce.
      Jj, já zase naopak lituji, že jsem si nevybrala Kavárnu v Kodani.. :-O

      Vymazat
  2. Tys mě svou recenzí normálně nalákala :-O Víš, že o tématech druhé světové moc nečtu (bojím se totiž nějakých škaredých scén s dětmi a tak se tomu raději vyhýbám), ale tahle vypadá opravdu dobře. Ztotožňuji se s názorem Ivetky výše. Asi chyba, že jsem si o ní také neřekla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsem sama velice překvapená a moc potěšená, že jsem Tě nalákala ;)
      A neboj, žádné škaredé scény, kterých se bojíš tu nenajdeš.

      Vymazat
  3. Super recenze. Souhlasím s ostatními, žes mě opravdu nalákala, a to válečné knihy moc nevyhledávám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu těší!
      Jak píšu, je to úplně jiná kniha než by člověk čekal, a 2SV je opravdu jen ve stínu příběhu, i když velice podstatným stínem :)

      Vymazat
  4. Moc krásně jsi to napsala :-) Opravdu, jak píšou holky výše, hned bych se po tvé recenzi do knihy začetla :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí