RC OBCHODNÍK S HUDBOU

Hezký den všem čtenářům!


Je na čase to tu trochu oživit! :-)

V článku mých knižních přírůstků za první čtvrtletí, jsem se vám pochlubila knihou, kterou jsem získala od Báry z nakladatelství Cosmopolis k recenzi. Dnešní článek bude právě o té knize. O knize s nezapomenutelným příběhem o lásce, naději a hudbě. 


Zajisté jste poznali, že mám na mysli knihu Obchodník s hudbou od autorky Rachel Joyceové.

"Byl jednou jeden obchod s hudbou." str. 9
O knize: Píše se rok 1988 a my se nacházíme v zapadlé anglické uličce Unity Street, kde má Frank svůj obchod s gramodeskami všech možných žánrů, ve kterém mu pomáhal Kit. Ale o Kitovi tento příběh není. Důležitý je pro nás Frank, který má jistý talent nebo chcete-li dar. On totiž ví, co lidé potřebují za hudbu, dokonce i když to nevědí oni sami. Podívá se na člověka a "ví". Ale jednoho dne se objeví v jeho obchodě záhadná Ilse Braukmannová, u které se mu vůbec nedaří přijít na to, co za hudbu by se jí mohlo líbit. 
Po nějakém čase se Ilse v jeho obchodě objeví znovu s prosbou, zda by ji dával hodiny o hudbě a Frank nakonec souhlasí. Začnou se každý týden scházet v jedné malé kavárně a Frank Ilse vypráví vše, co ho o hudbě učila Peg - jeho matka. 

Co se stane, když se potkají dvě zbloudilé duše, které obě milují hudbu?
Pokud to chcete zjistit, mám pro vás radu. :-) Zalezte si pod deku, otevřete si knihu Obchodník s hudbou a k tomu si pusťte "Čtyři roční období". Nebo postačí, když si knihu prostě jen přečtete. :-)

"Pravda byla taková, že zůstat nezaujatým pozorovatelem bylo bezpečnější. City mu vůbec nevadily, pokud patřily jiným lidem. Bylo mnohem jednodušší se od této stránky života úplně odříznout a otočit se k lásce zády. Bylo mnohem snazší najít, co hledal, v hudbě."    str.85

Můj názor: Tahle kouzelná a emotivní kniha je plná gramodesek, hudby a laskavosti, ale také "přátelského" pouta mezi ostatními obyvateli Unity Street. Frank na hudbě vyrostl, ví o ní snad všechno. Miluje gramodesky a je odpůrce CD nosičů, které právě přicházejí na hudební scénu. Je starým mládencem s darem empatie - pozná, jakou hudbu zrovna potřebujete. Ale u záhadné Ilsy jeho dar selže, a Frank si postupně uvědomuje, že se od neznámé dívky zamiloval. 
Kniha se mi četla hezky. Byla poutavě psaná, nebyla jednotvárná. Líbilo se mi prolínání Frankových vzpomínek na to, jak mu Peg vyprávěla o hudbě, o tom, co má vnímat. A třešničkou bylo, že se k tomu pojil nějaký příběh o životě daného skladatele.
Ale na druhou stranu, mi přišla celkem zdlouhavá a osobně bych některé části v knize vynechala. Ale to je jen můj "skromný" názor.
Kniha se mi celkově líbila právě díky své laskavosti.

"Opravdová láska byla jako cesta, s mnoha nástrahami a překážkami, a někdy člověk skončil úplně jinde, než doufal." str.149

Musím přiznat, že jsem většinu zmíněných songů, děl a interpretů dosud neznala, ale díky přečtení Obchodníka s hudbou, jsem to napravila. Označila jsem si díla, která mne zajímala a doma jsem si skladby pustila na YouTube. :-)
Nejvíc mi utkvěla v hlavě právě Aretha, kterou Frank pouštěl muži, který má rád pouze Chopina.

Za poskytnutí recenzního výtisku bych ráda poděkovala nakladatelství Cosmopolis, který spadá pod nakladatelský dům Grada, kde si můžete knihu zakoupit.

Hodnocení 3+/5 ✭

Medailonek:
Název: Obchodník s hudbou
Autorka: Rachel Joyceová
Originál: The Music Shop
Nakladatelství: Cosmopolis
Žánr: román pro ženy 
Překlad: Mikolajdová Lucie
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 288

O autorceRachel Joyceová (nar. 1962)
zdroj
- britská autorka románu Nepravděpodobná pouť Harolda Frye (česky 2012), nominovaném na Man Booker Prize a vydaném ve více než 30 jazycích. Pravidelně píše také pro rozhlas, pro stanici Radio 4 napsala více než 20 původních her, dramatizovala klasické i moderní romány, a pro televizní stanici BBC napsala historický seriál. K psaní se dostala po dvacetileté kariéře divadelní herečky. Obdržela cenu Time Out pro nejlepší herečku.
Rachel Joyceová žije v Gloucestershiru se svým mužem a čtyřmi dětmi. 


Četly jste tuhle knihu o Frankovi a jeho lásce ke gramodeskám a záhadné Ilse? Pokud ano, jak se líbila? Napište mi do komentářů. Ráda si přečtu názory, i na můj článek. :)


Krásnou sváteční středu přeje,
Vaše ൬ermaidka 


Publikováno dne: středa 8.května/2019 v 11:00h

Komentáře

  1. Kniha mi byla také nabídnuta, ale rozhodla jsem se ji nezkusit. Asi na ni musíš mít náladu, aby se tento příběh dal číst. Být správně naladěná. Přesto ji nezatracuji, třeba se do ní jednou pustím. Moc pěkně jsi to sepsala :)
    Jsem ráda, že jsi zpět! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsme tu pořád.. :-D
      Ba ne, díky :-)
      Zrovna předchvílí jsme byla u tebe na blogu, takže jsme Pekárnu i Hvězdy viděla... A na nebi čekají hvězdy tu mám taky, a už si na ní brousím zoubky... :-)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí