RC - DĚTI HOLOCAUSTU

Hezké pondělní dopoledne.


V dnešním článku si můžete přečíst můj názor na jeden z mých říjnových knižních přírůstků. Knihu, o které bude řeč, mi poslala k recenzi Bára z nakladatelství Cosmopolis a byla sepsána dvěma autory Allanem Zullou a Marou Bovsunovou. 


O knize: Děti Holocaustu jsou pravdivými příběhy o odvaze a statečnosti. V knize se nachází osm neuvěřitelných příběhů devíti dětí, které přežily holocaust. Příběhy byly autory sepsány na základě osobních rozhovorů a jsou autentickými a pravdivými vzpomínkami devíti přeživších. Zážitky, které jsou v knize vypovězeny, ukazují jejich odvahu, víru a hlavně i velké štěstí, díky němuž se jim podařilo přečkat ty nejhorší časy, které si nedokážeme ani představit. Je až těžko uvěřitelné, že právě děti dokázaly vydržet tolik utrpení.
Tyto děti nejenže přežily, ale také dospěly, našly si životní partnery a prožily spokojený život. 

Můj názor: V knize najdeme osm životních příběhů z doby nacistické okupace po celé Evropě. Jedná se o osm různých židovských rodin, o kterých nám své příběhy vypráví devět dětí. (Z toho jste jistě pochopili, že jeden z příběhů bude o sourozenecké dvojici). Tyto příběhy plné ghett, dobytčích vagónů, koncentračních táborů, pracovních lágrů, utrpení a brutality, se dá říci, že končí částečně šťastně. Šťastně proto, že to „lidské peklo“ dokázaly přežít. A to díky velkému odhodlání, naději, víře v samy sebe, ale zejména díky velké dávce štěstí. Jsou to především příběhy o houževnatosti.
Každý příběh byl originální, jiný, a přesto si byly těmi hrůzami tak podobné, tak odstrašující a smutné.
Kniha jako taková se mi četla poměrně dobře a rychle, když vezmu v úvahu téma a celkovou sílu a hloubku všech příběhů. Je to kniha faktu. Kniha s obtížnou tématikou, přesto čtivá a fascinující. 

Toto knižní vyobrazení těch nejhorších hrůz druhé světové války z dětského pohledu bych mimo jiné doporučila hlavně mladým čtenářů, jako osvětu. Jako nutnost vědět! 

Hodnocení: 3+/5

Pokud jsem vás na knihu Děti Holocaustu nalákala, tak si ji můžete koupit na stránkách nakladatelství Grada. Za zaslání knihy k recenzi děkuji Báře Srncové.

Medailonek:
Název: Děti Holocaustu
Autoři: Allan Zullo, Mara Bovsunová

Originál: Survivors: True Stories Of Children In The Holocaust/2004
Nakladatelství: Grada / Cosmopolis
Žánr: historický román
Překlad: Vondrášek Martin
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 296

O autorovi: Allan Zullo (nar. 1942)
zdroj
- americký spisovatel literatury faktu a rodák z Rockfordu. Vystudoval žurnalistiku a je autorem nebo spoluautorem brožur o široké škále témat pro obecné publikum nebo mladé čtenáře.
O spoluautorce nic nenalezeno.


Co vy a válečná - židovská tématika? Čtete tyto knihy? 
Ráda si přečtu vaše názory v komentářích.


Zdraví, 
Vaše ൬ermaidka


Publikováno dne: pondělí 2. prosince/2019 v 10:00h

Komentáře

  1. Věřím, že je kniha silná (tak, jako drtivá většina knih s válečnou tématikou). V poseldní době jsem ale četla tolik knih spojených s válečnou případně poválečnou dobou, že si tuhle odpustím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu celkem rozumím. Kolegyně teď dočetla knihu Mengeleho devče, tak mi ji nabízela k půjčení... a já s díky odmítla (teda spíš jsme se domluvily, že si ji půjčím "později").

      Vymazat
  2. Pěkně napsaná recenze. Knihu mám ted rozečtenou, takže čekej ještě jeden komentář, jakmile ji dočtu :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí