PŘÍRŮSTKY ZA ZÁŘÍ

 Ahoj všem mým čtenářům,

ráda bych vám ukázala knihy, které mi během září přibyly do knihovny a zároveň k přečtení. :-)


Celkem se jedná o čtyři nové kousky📚.

Prvním přírůstkem je jedna z novinek z edice 7 lásky, kterou vydává nakladatelství Metafora.

ROMÁN Z POKOJE 128   ➤   Cathy Bonidan


Anotace: Román o kráse a síle psaného slova, magii potkávání a kouzlu dopisů.
Kdo si nikdy nepřál, aby mu do života zasáhl závan romantiky?
Když si Anne-Lise objednává pokoj č. 128 v hotelu Beau Rivage, aby mohla strávit krátkou dovolenou v Bretani, ještě netuší, jak se jí tím promění život. V nočním stolku objeví rukopis knihy… a v něm adresu. Jako láhev vylovenou z moře posílá rukopis tomu, o kom se domnívá, že je jeho majitelem. Ale nejdřív si příběh přečte.
Je krásný a dojemný. A nedokončený.
K jejímu překvapení autor rukopisu Sylvester na zprávu odpoví. Zaskočí ji tvrzením, že rukopis ztratil již před 33 lety během letu z Francie do Kanady. A dosud ho nedopsal.
Sylvester touží jen po klidu a zapomnění, ale Anna-Lise se k jeho velkému zděšení rozhodne přijít na to, jak se rukopis do jejího pokoje dostal. Prostřednictvím dopisů se dozvídá o jeho putování od čtenáře ke čtenáři i o tom, jak poznamenal život každého z nich. A tak se před ní odvíjí příběh plný milostných citů i rozepří, přátelství, pohnutých osudů a důvěrných tajemství.
A čím víc se cesta nedokončeného rukopisu blíží k pokoji č. 128, tím je jasnější, že má moc změnit život i jí…

Další tři knihy jsem si pořídila a objednala přes knižní klub a hned tu první zmíněnou jsem i během posledních zářijových dní přečetla. 

MÉ ANGLICKÉ SEZÓNY aneb Fucktografická ročenka   ➤   Alena Damijo


AnotaceVolné pokračování fejetonového hitu Anglického listí, ale tentokrát už z doby současné – učitelské, které sleduje běh školního roku. Každé období, každá sezona, se pak zaměřuje na nějaký aspekt anglického života; podzim je věnovaný školství, předvánoční období zběsilým nákupům a Santovi, jaro jídlu atd. Nejkratší je závěrečný oddíl léto, protože to je tady taky nejkratší…Přestože jsou Mé anglické sezony, jak už název napovídá, trochu osobnější než Anglické listí, je i tady spousta informací o životě za Kanálem. A dočkáme se i Velkého britského kvízu, u něhož (pozorný) čtenář některé získané poznatky zužitkuje. Je to tedy i trochu interaktivní a s netradičním závěrem, nemluvě o tom, že je ještě v textu originální anglický recept!

POTOM   ➤   Morris Gleitzman


Anotace: Felix je Žid. A být Žid, když kolem zuří druhá světová válka, je nebezpečné. Felix měl nějakou dobu štěstí, schovával se v katolickém sirotčinci, pak ve sklepě. Jenže úkryt byl odhalen a Felix se ocitne ve vlaku jedoucím do koncentračního tábora. A přece znovu získá naději: z vlaku se jemu a šestileté Zeldě podaří uprchnout. V bezpečí ovšem nejsou ani zdaleka. Jak dokážou bez pomoci přežít? A komu můžou důvěřovat, když všude je tolik lidí lačnících po odměně za dopadeného Žida? Štěstí se však na ně opět usměje v podobě laskavé statkářky Genii. Ta je nechá u sebe v domě, vybělí jim vlasy a dá německá jména. Felix však tuší, že je jen otázkou času, kdy někdo odhalí jeho pravou identitu. A to bude konec - pro něj, pro Zeldu i pro Genii...
K napsání příběhu autora inspiroval osud Janusze Korczaka, polského židovského lékaře a autora knih pro děti. Po mnoho let pomáhal ve Varšavě vést sirotčinec pro dvě stovky židovských dětí. Když německé úřady počátkem srpna 1942 nařídily transport dětí do vyhlazovacího tábora Treblinka, Korczak se rozhodl jít s nimi, přestože dostal nabídku na vyřazení z transportu. V Treblince byli všichni zavražděni v plynových komorách.
Napínavá kniha o nezměrné odvaze a naději, o přátelství a lidskosti uprostřed nelítostné doby, inspirovaná skutečným příběhem.

KDYŽ   ➤   Morris Gleitzman


AnotacePíše se rok 1945. Felix se už dva roky schovává v jámě, aby jej nenašli nacisté, a laskavý muž jménem Gabriek mu v noci nosí jídlo a vynáší nočník. V den svých třináctých narozenin chlapec uslyší nad svým úkrytem hlasy a je přesvědčený, že si pro něj přišli. Ale hlasy nepatřily ani nacistům, ani tajné policii – patřily partyzánům. A tak se třináctiletý židovský sirotek stává členem partyzánského oddílu, který na polském území bojuje proti nacistům. Felix je přidělen jako pomocník k doktoru Zajakovi. Zůstává mezi neznámými drsnými chlapy a neustále musí dokazovat, že si zaslouží být partyzánem. Nemazlí se s ním ani sychravý zimní les, ani zběsilá atmosféra konce války. Je mu teprve třináct, ale zkušeností má víc než dospělý…
Také třetí díl ze série o židovském chlapci Felixovi čelícímu hrůzám druhé světové války a holokaustu zprostředkuje dětem tuto dobu lépe než sebedelší výklady v hodinách dějepisu.

A jsme na konci dnešního článku. Pokud vás některá z knih zaujala nebo jste již některou z nich četli, neváhejte mi napsat do komentářů.

Přeji pěkný večer, 
Vaše ermaidka

 Publikováno dne: pondělí 5. října/2020 v 19:05h

Komentáře

  1. Na 7lásku se docela těším. Ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Román z pokoje 128 mám doma taky. Dokonce už i přečtený a je to skvělé. :) Přeju, ať se knihy líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda čtu, že kniha byla skvělá, o to více se na ni těším. Mám v plánu se do ní o víkendu pustit. :-)
      A děkuji.

      Vymazat
  3. Super přírůstky! :-) Další sedmilásku máme společnou, i když teda, čekala jsem od knihy něco trochu jiného. Snad se ti bude líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohledně společné sedmihlásky: No, úplně to nebylo TO Vončo :-/

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí